Μυϊκοί τραυματισμοί / Οστεοαρθρίτιδα και χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων αίματος (PRP)

aftologoiinsΗ χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων αίματος (PRP) είναι ένας τρόπος ενίσχυσης του οργανισμού και υποβοήθησης στη διαδικασία επούλωσης ενός τραύματος και γενικά ενός ιστικού τραυματισμού.

Η χρήση τους είναι γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ξεκίνησε από την Αμερική με μεγάλη επιτυχία κυρίως στους αθλητές βαρέων αθλημάτων. Στη χώρα μας την τελευταία 6ετία έχουν χρησιμοποιηθεί σε διεγχειρητικές περιπτώσεις τραυματισμού τενόντων (ρήξη αχίλλειου τένοντα), συνδέσμων (ρήξη προσθίου χιαστού) αλλά κυρίως σε μυϊκές κακώσεις (θλάσεις). Επίσης χρησιμοποιείται σε παθήσεις όπως η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, (tennis elbow), πελματιαία απονευρωσίτιδα, κακώσεις πλαγίων συνδέσμων του γόνατος, τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα. Στο κέντρο αθλητικών κακώσεων το τελευταίο έτος και σε συνεργασία με την Capitano clinic του Μιλάνο υπό τη διεύθυνση του Dr Alberto Gobbi οι αυξητικοί παράγοντες χορηγούνται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα.

Πρόκειται για το αίμα του ίδιου του ασθενούς, το οποίο λαμβάνεται από κάποια περιφερική φλέβα (όπως ακριβώς κατά τη διαδικασία αιμοληψίας) και στη συνέχεια φυγοκεντρείται με σκοπό το διαχωρισμό των αιμοπεταλίων και συλλογή των παραγόντων του αίματος οι οποίοι είναι πλούσιοι σε αυξητικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι: PDGF, TGF- β1, Bfgf, VEGF και EGF, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε επιταχύνουν και βελτιώνουν την επούλωση του μυϊκού τραύματος με διαδικασίες όπως η ενεργοποίηση των μακροφάγων, η αγγειογένεση, ο πολλαπλασιασμός και η χημειοταξία των ινοβλαστών, η προαγωγή της σύνθεσης κολλαγόνου και η παραγωγή κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο ιατρείο και δεν χρειάζεται η νοσηλεία του ασθενούς. Γίνεται άπαξ και δεν χρήζει δεύτερης έγχυσης.

Στην ενότητα ῾ΒΙΝΤΕΟ῾ μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο περιπτώσεις έγχυσης αυτόλογων παραγόντων στο κέντρο αθλητικών κακώσεων.